A pozitív hatásai

Stresszoldás

A zsákot püfölve kiből ne párologna el a feszkó?

Egészség

Erősíti a szívet és javítja a vérkeringést!

Ügyesség

A box fejleszti a mozgáskoordinációt és ügyességet!

Gyorsaság

Növeli a gyorsaságot és az dinamikusságot!

Erőnlét

Harmonikusan erősíti a testet és izomzatot!

Önuralom

Segíti a kitartás és küzdőképesség kifejlődését!

boxer and trainer

A box három alapköve

Technika: Az ütések helyes végrehajtása, számuk, pontosságuk döntő jelentőségű az ökölvívásban.  Fontos, hogy testünk tömegét is kihasználjuk az ütések során, ezzel nagyobb erőt tudunk kifejteni. Az edzéseken külön figyelmet fordítunk a helyes mozdulatok elsajátítására. 

A taktika a megtanult technikai alapok megfelelő alkalmazása és kombinálása. Legfontosabb célja, hogy a különböző szituációkban a legodaillőbb technikákat tudd alkalmazni. Ezáltal az ellenfél harcmodorával szemben eredményesebben léphetsz fel. 

Az ökölvíváshoz szükséges erőnlétet rendszeres gyakorlással lehet elérni. Természetesen ez az alap állóképességre épül. A futás, a saját testsúlyos és súlyzós edzések mind nagyon jó alapot teremtenek. Ha igazán jó boxoló szeretnél lenni, akkor azonban elsősorban boxolnod kell. 🙂

boxing gym

A boxedzés felépítése

Az általános bemelegítés után a sportági bemelegítés következik. Ezt árnyékboksznak hívjuk. Ilyenkor képzeletbeli ellenfél ellen gyakoroljuk a a különböző ütéseket és ütéskombinációkat. 

Ezt követi a szermunka, mely szerves része az ökölvívásnak. Ide tartozik a zsákolás, körtelabdázás, ugrókötelezés, ütőfalazás, stb.

Az iskolázás az, amikor a bokszoló az edző kezébe ütve gyakorol.

A csoportos edzéseken van lehetőség kesztyűzésre partnerrel. Először csak ütés-védés, a különböző ütések elleni védések gyakorlása jellemző. Később könnyű játékos küzdelem, feladatokkal. Például csak egyenest lehet ütni, csak testre lehet ütni. Kizárólag az boxedző jelenlétében!

Az edzőküzdelem kemény ütésekkel, megfelelő védőfelszerelésben a versenyekre való felkészülés része.

trainer and boxer

Edzőkarakterek

Az edzők általában három típusba sorolhatók.

A művész aki a box technikai, taktikai apróságaira és finomságara helyezi a hangsúlyt és azokat próbálja megtanítani.

Az erőember akinek a jelszava “üss sokat és nagyot” és ennek megfelelően a fizikai felkészítésre helyezi a hangsúlyt. Ez természetesen ugyanolyan fontos mint a jó technikai, taktikai tudás.

A stratéga aki a ring mellett él igazán, tudja a győzelem receptjét, hogy kinek milyen tanácsot kell adni és azt milyen hangnemben!

boxing equipment

Boxfelszerelések

Testi épségünk és az edzés eredményességének érdekében érdemes idővel saját sporteszközöket beszerezni. Természetesen igény esetén az edző is tud szolgáltatni eszközöket.

Kesztyűk: A boxedzés egyik legfontosabb felszerelése a boxkesztyű. A jó kesztyűk védik a sportoló és az ellenfél testi épségét is. Általában 8, 10, 12 unciás súlyúak közül válogathatunk.

Bandázsok: A kéz rögzítésére szolgál, a kézfejet és a csuklót stabilizálja. Van rugalmas és hagyományos, pamutból készült. Talán a rugalmas könnyebben kezelhető, kevésbé gyűrődik, de ízlés válogatja.

Zsákoló kesztyűk: A boxedzés során a zsákolókesztyűt zsákolásra használják. Kialakítása miatt ideális az edzésekhez. Szivacsozása kisebb, mint a hagyományos ökölvívó kesztyűknek, ezért egymás elleni boxolásra nem alkalmas. Megvédi a kezet a felületi sérülésektől és segítségével a kéz izmai, az ízületek és csontok hozzászoknak az ütések okozta igénybevételhez.

Fogvédő: A fogvédő a box alapkelléke. A fogvédő fogsorunkat hivatott védelmezni a sérülésekkel szemben. A fogvédő legnépszerűbb típusa csak a felső fogsorra illeszthető. Ebben könnyebben lehet levegőhöz jutni, és megvédi a fogakat az összekoccanástól. A fogvédő két soros változata a nehéz levegővétel miatt kevésbé népszerű az ökölvívásban (jégkorongosok és amerikai focisták használják).

Fejvédő: A box egyik fontos védőfelszerelése a fejvédő. Tompítja az ütések erejét és megvédi az arcot a sérüléstől. Kialakítástól és anyaguktól függően többféle típus létezik: arccsontvédős, állvédős, verseny, gyerek, műbőr és bőr fejvédők.

Elkezdeném!

Ha kedvet kaptál és máris felhúznád a kesztyűt, vedd fel a kapcsolatot az edzővel!

COSMOS SE

Ha szeretnéd megnézni a COSMOS Sport Egyesület honlapját

Szalma Zoli

Több mint 40 év tapasztalat az ökölvívásban, ötszörös volt magyarbajnok, edző, bíró, bíróoktató, szakkommentátor

Personal box trainings

About the boxing trainer, boxing and contact please click the button below